Blog: Matthijs Tissen.

11-02-2018

"Tot de dood van Steve Jobs was ik een echte Apple-fanboy. Inmiddels heeft Tesla met Elon Musk die rol overgenomen."

Azië als eye-opener

Ik rij namens EC-Rent regelmatig in de nieuwste, elektrische auto's. De elektrische voorstuwing maakt onderdeel uit van een bredere 'energietransitie' die moderne, Westerse samenlevingen doormaken. De noodzaak van deze transitie is echter nog beter zichtbaar in grote Aziatische steden zoals Bangkok en Beijing, waar men vrijwel standaard een mondkapje draagt in de buitenlucht. Deze transitie gaat niet gepaard zonder kritiek, waarbij vaak terecht wordt opgemerkt dat de elektriciteit nog afkomstig is van kolencentrales. Dit valt niet te ontkennen. De stappen die in Azië worden gezet om deze transitie te bevorderen, lijken op dit moment echter groter te zijn dan waar ook ter wereld.

Tot de dood van Steve Jobs was ik een echte Apple-fanboy. Inmiddels heeft het merk Apple voor mij niet meer de associatie van innovatie en vernieuwing, gezien er weinig echte innovaties de laatste jaren zijn doorgevoerd. De focus is verschoven van creativiteit naar winst. Ik herken momenteel in Tesla wat ik vroeger in Apple zag: baanbrekende innovaties. Elon Musk beredeneert en bedenkt innovaties vanuit de basisprincipes van de wis-, natuur- en scheikunde. Deze wetten zijn voor hem de enige feiten en zijn beredeneringen daaruit zijn ongelofelijk. Zijn biografie is een echte aanrader!

We leven in een rap veranderende samenleving, waarbij begrippen zoals onze verzorgingsstaat in twijfel worden getrokken en waarbij bedrijven binnen enkele jaren miljarden waard kunnen zijn. De omloopsnelheid, so to say, ligt een stuk hoger. De tijden zullen echter alleen nog maar sneller veranderen. De ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie, Blockchain en wereldwijde toegang tot internet kent een exponentiële groei en zal een ongekende impact hebben op ons leven. We verschuiven van bezit naar gebruik, een beweging die versneld zal worden door de volledige zelfrijdende auto. Over het algemeen vind ik dit positieve ontwikkelingen. 

Mijn passies zijn technologie, luchtvaart en reizen. Ik heb het afgelopen jaar zo'n drie maanden in Azië gereisd en momenteel ben ik in Vietnam voor een aantal maanden. Ik ben eigenaar van VlieglesDeal.nl en Trouwautos.nl, beide intermediairs voor het boeken van vlieglessen en trouwauto's. Omdat dit niet locatie-gebonden is, heb ik de vrijheid om vanuit vrijwel overal op de wereld te werken aan mijn ondernemingen. Enkele jaren geleden was dit ondenkbaar als ondernemer. Ook kan een internetbedrijf zonder veel vaste bezittingen toch groot worden. Als je kijkt naar zogenaamde 'unicorns' (bedrijven met een waarde van boven één miljard USD), dan kom je vaak tot de conclusie dat deze bedrijven weinig tot geen vaste activa hebben. Denk hierbij aan Airbnb, Booking.com, Uber en Facebook. Het zijn slechts platformen waarop consumenten worden bediend.

Azië haalt ons van alle kanten in. Onze democratie functioneert niet meer en een arbeidsethos ontbreekt regelmatig. In Azië echter werkt men hard en is men vaak niet gehinderd door bureaucratische monsters zoals de Europese Unie in Brussel. Ik fietste laatst in Amsterdam, waar een fietsbrug wordt aangelegd over een sloot van ongeveer vijf meter breed. Verwachte oplevering? Één jaar later. In de tussentijd hebben staten als Singapore drie Noord/Zuidlijnen gebouwd, vijf wolkenkrabbers en een hypermoderne luchthaven. Reizen door Azië is een eye-opener, een aanrader!Over Matthijs
Matthijs Tissen (21 jaar) begon al vroeg met ondernemen met de websites VlieglesDeal.nl en Trouwautos.nl en geniet van zijn vrijheid om niet locatie gebonden te ondernemen. “Buiten de gebaande paden liggen veel kansen.”

Stuur ons een bericht of terugbelverzoek.